Kwaliteit
Vakmanschap
Authenticiteit
Duurzaamheid
Bouwsysteem

Houtbouw

Voordelen van het SOLIDWOOD houtbouw systeem

Houtbouw

Soorten houtbouw

Skeletbouw

De meest bekende houtbouwstructuur is houtskeletbouw. Deze wordt gekenmerkt door de verticale stijlen en horizontale regels. Verschillende balken vormen kaders die de constructie versterken.

Een andere variant is het paal-balkensysteem, dat vooral gebruikt wordt bij industriële gebouwen en andere grote projecten. Het is een soort van skeletbouw omdat deze methode ook gebruik maakt van een houten geraamte. De verticale palen en horizontale balken grotere kaders. Alle elementen zijn dikker om een grotere belasting aan te kunnen.

Massieve houtbouw

Bij Cross Laminated Timber (CLT) vormen massieve platen uit verschillende lagen hout de wanden en vloeren van het gebouw. Deze worden kruiselings verlijmd. Dit zorgt voor extra stevigheid, zonder het gewicht van de constructie te verhogen. Hierdoor is massieve houtbouw geschikt voor grote gebouwen met meerdere verdiepen én voor gezinswoningen.

Houtstapelbouw is een bouwsysteem dat vooral gebruikt wordt in de recreatieve sector. Meestal worden verticaal gestapelde houten balken gebruikt met een tand-groefsysteem. Horizontale systemen bestaan ook, maar komen minder voor.

Duurzaam en sterk

Voordelen van houtbouw

  • Ecologisch verantwoord: hout is een van nature ecologisch materiaal als het komt van bossen die duurzaam beheerd worden (zoals de Europese EPFC-bossen). Verder hoeft hout ook geen enorme hoeveelheid vocht uit te zweten, waardoor minder water verloren gaat (duizenden liters).
  • Houtbouw genereert minder afval dan de traditionele bouwmethodes. Dit sluit netjes aan bij het ecologische aspect.
  • Hout isoleert beter dan baksteen en beton. De poreuze structuur van het hout houdt lucht vast en lucht isoleert.
  • Snel bouwen: binnen de 3 maanden kan een gebouw water- en winddicht zijn.
  • Hout is zeer licht, waardoor men bespaart op funderingen.
  • Uitermate geschikt voor uitbreidingen, extra verdiepingen en renovaties.
  • Goede bescherming tegen rampen zoals aardbevingen en brand. Bij deze laatste behoudt het materiaal nog relatief lang de mogelijkheid om de verdiepingen erboven te ondersteunen.
Aandachtspunten

Waar moet u op letten bij houtbouw?

  • Thermische inertie: zware materialen slaan warmte of koude op. De massa van het gebruikte hout is bij houtskeletbouw bijvoorbeeld beperkt. Hierdoor is uw ‘buffer’ tegen extremere temperaturen beperkt. Bij SOLIDWOOD is dit niet het geval omdat de wanden uit houtcomposiet een relatief grote massa hebben.
  • Akoestische isolatie: hou er al bij het ontwerp van de woning rekening mee dat de akoestische isolatie van hout beperkt is. Of bouw met SOLIDWOOD. Ook hier vormen de speciale wanden uit houtcomposiet een oplossing.
  • Weinig ruimte voor aanpassingen: eens het ontwerp goedgekeurd is, kan er nog weinig last-minute veranderen. Dit komt omdat de delen van een houten woning meestal al voorbereid worden in de fabriek. Kijk dus zeker een paar keer na of het bouwplan foutloos is voordat u het aan uw aannemer doorgeeft.
Wat doen we?

Leo Struyf & Co bv maakt van uw bouwproject een vlotte en succesvolle realisatie. Daarbij staan voor ons enkele belangrijke waarden centraal.

Kwaliteit

We volgen de werf op en coördineren dagelijks. Zo streven we kwaliteit na als een erkende aannemer met jarenlange ervaring.

Vakmanschap & Know-how

Ons team bestaat uit bekwame, gedreven personen. Zo verzekeren we de kwaliteit en duurzaamheid van elk bouwproject.

Authenticiteit

Specifieke bouwstijlen en standaardafmetingen beletten creativiteit. We bouwen altijd eigenhandig en traditioneel om elk bouwproject een unieke uitstraling te geven.

Duurzaamheid

Enorm belangrijk voor ons is de duurzaamheid van het bouwproces en de gebruikte materialen. Met ons nieuwe bouwsysteem SOLIDWOOD streven we naar een duurzame en stabiele toekomst voor uw bouwproject.

Duidelijk en transparant

Volledige begeleiding doorheen het bouwproces

U kan bij Leo Struyf & Co bv terecht voor een totaalbegeleiding. We nemen al uw zorgen uit handen om het proces zo aangenaam mogelijk te maken. Hoe vroeger u contact opneemt, hoe beter we u kunnen begeleiden en zorgen dat alles vlot verloopt.

Zo kunnen wij bijvoorbeeld helpen de juiste keuze te maken qua architect, want ook hier zijn verschillen in. Zo zijn er die beter geschikt zijn voor een lager budget en anderen die bijvoorbeeld meer ervaring hebben met bouwen in de pastorij stijl.

Neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken. We kijken uit naar een aangename, transparante samenwerking!

Houtbouw

Veel gestelde vragen

Bij houtbouw bouwt men alle dragende elementen van een bouwconstructie uit hout. Er zijn 2 technieken die veel vaker gebruikt worden dan de andere: houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Deze hebben beide hun voordelen zoals goede thermische isolatie, hun ecologisch verantwoorde grondstof (hout)…

Bij massieve houtbouw bouwt men met balken van massief hout. Deze verankert men op de fundering, zonder mortel of bakstenen. De massief houten balken zorgen voor extra stevigheid. Deze bouwmethode is overgewaaid uit de Scandinavische landen en is ook in België aan een opmars bezig.

Heeft u vragen voor ons?

Neem contact op als u vragen of een project voor ons hebt. Ons gemotiveerde team helpt u zo snel en goed mogelijk verder.

Logo Leo Struyf & Co

Volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven van onze actuele projecten en blogs.

Volg ons