Kwaliteit
Vakmanschap
Authenticiteit
Duurzaamheid
NIEUWS

Traditioneel bouwbedrijf gaat nu ook ecologische huizen van geperste houtsnippers zetten

Zandhoven, Berlaar – Bouwbedrijf Leo Struyf & Co uit Zandhoven, dat al sinds 1932 actief is en waar net de vierde generatie zijn intrede deed, gaat naast de traditionele bouwmethode nu ook huizen in hout bouwen. “We waren al langer aan het uitkijken naar een opportuniteit op dat vlak en introduceren nu het innovatief Solidwood-systeem binnen ons bedrijf”, vertellen Ruben en Wim Struyf.

De Tweede Wereldoorlog moest nog uitbreken toen Fons Struyf met een bouwfirma startte in Zandhoven. Nadien trad zoon Leo in zijn voetsporen, gevolgd door Wim Struyf. Met Ruben Struyf (26) zit nu de vierde generatie mee in het bedrijf.

Denk alle huizen weg die de firma Struyf ooit in Zandhoven bouwde, en de gemeente zou er heel wat leger uitzien. Zelfs parochiecentrum Sint-Jozef dat nu op het punt staat te verdwijnen voor de bouw van het nieuw vrijetijdscentrum, werd door de firma Struyf gezet. Ook Maddy De Herdt, de vrouw van Wim, draait mee in het bedrijf.

Leo Struyf & Co staat bekend als traditioneel kwalitatief bouwbedrijf. “We zochten wel al langer om ook iets in de richting van innovatieve houtbouw te doen, maar dan moest het aan onze hoge kwaliteitsstandaard beantwoorden”, zegt Maddy De Herdt.

Onlangs kwam die kans. Zeven jaar geleden introduceerde bouwbedrijf IBC uit Zandhoven – jarenlang bekend om zijn massieve houtbouw – het uit Duitsland afkomstige Solidwood-systeem. Het was toen als antwoord op de steeds strengere energienormen die Vlaanderen oplegt. Via het stapelbouwsysteem dat IBC hanteerde was de quasi volledige luchtdichtheid die een BEN (Bijna Energie Neutrale)-woning vereiste onhaalbaar. Maar het Solidwood-systeem, dat staat voor luchtdicht bouwen met OSB4-platen gemaakt uit houtschilfers, beantwoordt daar perfect aan.

Na het faillissement van IBC, zag Leo Struyf & Co de kans om deze bouwmethode aanvullend naast de traditionele aan te bieden aan zijn klanten. Solidwood is nu een merknaam die valt onder de firma Struyf.

Roel Schuerwegen die het Solidwood-systeem al zeven jaar begeleidt, werkt nu samen met Leo Struyf & Co. Hij kent de bouwmethode door en door. “Elke klusser kent wel een OSB-plaat die bestaat uit samengeperste houtsnippers. Maar in het geval van Solidwood gaat het om vier OSB4-platen – de stevigste variant – die tegen elkaar zijn gelijmd. Een volledig luchtdichte bouwplaat waarin alle leidingen – zoals de elektriciteit – in een holte in de plaat kunnen worden gelegd. Het materiaal is zo sterk als beton, en je kunt ermee tot zes verdiepingen hoog bouwen. Op de buitenwanden wordt isolatie naar keuze aangebracht. Een huis uit Solidwood is in drie tot vier maanden klaar, van uittekenen tot opleveren.”

Als Schuerwegen ons een klein paneeltje in handen geeft, valt het op dat het niet alleen zo stevig is als beton, maar bijna net zo zwaar weegt. Het systeem is nog verder geperfectioneerd de voorbije jaren. Ruben Struyf tekent de woning in Zandhoven kant-en-klaar in een 3D-verhaal uit volgens de wens van de klant. De panelen worden nadien geproduceerd in Duitsland.

“Dankzij de hoge luchtdichtheid, zijn de huizen van Solidwood bijna-energieneutraal”, legt Roel Schuerwegen uit. “Ook circulair bouwen is bij Solidwood geen loos begrip. Zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouwsector. Dit is een ecologische bouwmethode. Een Solidwood-huis kan helemaal gerecycleerd worden. Langs de buitenzijde zien de woningen er exact hetzelfde uit als een traditioneel gebouwd huis. Je kan voor alle stijlen gaan, van landelijk tot strak. Maar er zijn nog enkele voordelen.”

Een belangrijk bijkomend voordeel is dat het een volledig droog systeem is. “Vermits de panelen zo sterk zijn kunnen ze ook als welfsel dienen voor de verdiepingsvloer. Hierdoor hebben we dus geen chape nodig. Het traditionele bezetten is evenmin nodig aangezien er na opschuren rechtstreeks op de panelen kan geschilderd worden”, legt Schuerwegen uit.

Het hout komt uit Europese, duurzaam beheerde bossen. Voor de productie van houtcomposiet wordt drie keer minder energie gebruikt dan voor klassieke bouwmaterialen, wat interessant is voor de ecologische voetafdruk.

Volgens klanten die al in hun Solidwood-huis wonen, valt de uitstekende akoestiek op. “Door het droge klimaat en de opslagcapaciteit van het inert materiaal, voelt het huis automatisch warmer aan. Alle voordelen van houtbouw en van traditionele bouw worden zo gecombineerd.”

Bron: GvA – Kristin Matthyssen

Meer weten?

Surf naar www.solidwood.be of contacteer ons voor een afspraak!

Logo Leo Struyf & Co

Volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven van onze actuele projecten en blogs.

Volg ons